Participatiebudget en 'Open Spending'

Uit wikidelfshaven
Ga naar: navigatie, zoeken
Kassiers aan het werk, circa 1933

Welk budget is er nu in Delfshaven beschikbaar om bewonersinitiatieven mee te ondersteunen, het zogenaamde participatiebudget? En welke initiatieven hebben daar inmiddels succesvol een beroep op kunnen doen? De gebiedscommissie Delfshaven wil graag op een open en transparante wijze hierover informeren. In dit hoofdstuk worden de budgetten en de uitgaven op een rij gezet. Ook wordt toegelicht om wat voor een activiteit, evenement of project het gaat. En wordt uitgelegd hoe een zelf een bewonersinitiatief kan worden ingediend.

Participatiebudget

In de overgang van deelgemeenten naar gebiedscommissies zijn er participatiebudgetten in het leven geroepen. Een deel van deze budgetten komen uit de besparingen die op de bestuurskosten van de voormalige deelgemeenten. In 2014 is dit budget voor Delfshaven vastgesteld op iets meer dan één miljoen euro.

Jaar Participatiebudget
2015 moet nog worden vastgesteld

Initiatieven op de kaart

Initiatieven in Delfshaven op de kaart (2014) http://bit.ly/1GqG51t





















Toegekende bedragen en initiatieven

De toegekende bedragen zijn bijgewerkt tot de laatste gebiedscommissievergadering van 13 januari 2015.


Initiatief Bedrag Toelichting Geografisch Datum Thema
Sporten en bewegen € 3550 Buurtbewoners en ouders van de Nicolaasschool organiseren activiteiten om gezamenlijk te sporten, te bewegen en gezond te eten 51.912527, 4.436508 13 januari 2015 Sporten en spel

Toegekende bedragen en initiatieven in 2014

In 2014 heeft de gebiedscommissie via het budget voor bewonersinitiatieven zo'n € 750,000 uitgegeven. Via de pagina Toegekende bedragen en initiatieven in 2014 is te bekijken om welke initiatieven dit gaat.

De toegekende bedragen zijn bijgewerkt tot de laatste gebiedscommissievergadering van 9 december 2014.

Zelf een bewonersinitiatief indienen?

Heb je een goed idee voor je straat, buurt of wijk? En wil je dat samen met medebewoners realiseren? Dan kan er via de site van Mee een formulier worden gedownload waarmee een financiële bijdrage tot maximaal 10.000 euro aangevraagd kan worden om het idee uit te voeren.

Vul het formulier in en stuur het op naar: Opzoomer Mee & Bewonersidee, Antwoordnummer 3122, 3000 WB Rotterdam (postzegel niet nodig). Mailen mag ook: bewonersidee@opzoomermee.nl.

Hulp nodig bij het invullen? Ook daarbij kan je bij Opzoomer Mee terecht. Bel: (010) 213 10 55.

Hoe gaat het daarna verder? 'Opzoomer Mee & Bewonersidee' neemt contact met je op om uw aanvraag door te spreken. De gebiedscommissie beslist daarna over de aanvraag. 'Opzoomer Mee & Bewonersidee' informeert vervolgens of de aanvraag is goedgekeurd, stuurt de officiële beschikking en zorgt voor de uitbetaling. Alvorens tot uitbetaling over te gaan, kan naar je legitimatie worden gevraagd.

Wel zijn er een aantal spelregels rond het aanvragen van een bewonersinitiatief. De belangrijkste zijn:

  • Vijf bewoners dienen de aanvraag in
  • Dien het plan minimaal 6 weken voor aanvang in
  • Het plan helpt uw straat, buurt of wijk vooruit
  • Voer het plan zelf uit
  • De activiteit of initiatief is openbaar
  • Feesten, catering, barbecues worden niet gefinancierd (tenzij ze volgens de gebiedscommissie meerwaarde hebben voor de straat, buurt of wijk)

Vragen en hulp

Schema voor het indienen van een bewonersinitiatief

Op de site van de gemeente Rotterdamis in een stroomschema uitgelegd hoe een bewonersinitiatief kan worden aangevraagd en voor welk initiatief en benodigd bedrag welke route moet worden afgelegd. Voor hulp kan altijd contact worden opgenomen met Opzoomer Mee (010-2131055 of info@opzoomermee.nl]. Ook kan er contact worden opgenomen met de leden van de gebiedscommissie Delfshaven.