Hoofdpagina

Uit wikidelfshaven
Ga naar: navigatie, zoeken

Gebied Delfshaven

Delfshaven is een bestuurscommissiegebied van de gemeente Rotterdam.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het een zelfstandige gemeente, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden. Delfshaven ontstond in 1389, toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Sindsdien konden de schepen vanuit Delft via de Delftse en Delfshavense Schie de Nieuwe Maas bereiken. Rondom de sluis ontstond het havenstadje 'Delfshaven'. Het had de status van een 'kolonie van Delft'. Een terugslag in de groei vond plaats toen aan het eind van de Hoekse en Kabeljauwse twisten (rond 1490) de Hoeken enorme verwoestingen aanrichtten. In het begin van de zestiende eeuw telde Delfshaven iets meer dan 100 huizen en 400 inwoners.

Cijfers

Op 1 januari 2018 telde Delfshaven 75.521 inwoners. In de tabel hieronder ziet u de wijk uitsplitsing. Afb001.jpg

Nieuws

Wijk: Bospolder

Bospolder is een echte stadswijk waar bewoners van diverse pluimage een nieuwe of gerenoveerde woning hebben gevonden. De levendige Schiedamseweg begrenst de wijk in het noorden. Via de Hudsonstraat genieten jong en oud van het Dakpark. Het Dakpark is een 'park op het dak' van een winkelboulevard en maar liefst een kilometer lang. Het park is de kroon op de vernieuwing van Bospolder, waar veel oude woningen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Een echte blikvanger is het wooncomplex Le Medi: een uniek ontwerp dat fraai symbool staat voor de integratie van bewoners en leefstijlen.

Historie

Bospolder is gebouwd tussen 1910 en 1930. Het was een gezellige arbeiderswijk die, tot wanhoop van bewoners, verpauperde in de jaren negentig. De wijk is grondig vernieuwd en nu een plek waar Rotterdammers met verschillende leefstijlen zij aan zij wonen. Bospolder heeft een andere uitstraling gekregen maar het historisch karakter behouden. Markante gevels en pandjes uit de jaren twintig zijn zoveel mogelijk in originele staat hersteld.

Bewoners

Bospolder is een echte woonwijk met heel veel kinderen. Van de circa 7.250 inwoners is zo’n 20% jonger dan 15 jaar. De bewoners voelen zich Rotterdammer terwijl het multiculturele karakter niet ter discussie staat. De sfeer is er vriendelijk en ongedwongen. Je leert de wijk het best kennen als je door de straten wandelt, de winkels ingaat en een praatje maakt met mensen.

Voorzieningen

In Bospolder vind je naast alle gebruikelijke voorzieningen als scholen en supermarkten ook de vele winkels vol wereldse invloeden van de bekende Schiedamseweg. Bospolder heeft met het nabijgelegen Historisch Delfshaven een prachtig wandelgebied met romantische restaurantjes en gezellige cafés. En met metro, tram, bus of op de fiets zit je zo in het centrum van de stad.

Wijk: Delfshaven

Historisch Delfshaven en het Coolhaveneiland vormen samen de wijk Delfshaven. Hier komt het rijke verleden van een pittoresk stukje stad samen met de creatieve dynamiek van hedendaagse stadsontwikkeling. Coolhaveneiland is in 1922 ontstaan met het graven van de Coolhaven, een scheepsroute naar het open water van de Maas. Tegenwoordig is het een ontwikkelgebied voor creatieve ondernemers met als vlaggenschip De Machinist. Deze oude zeevaartschool is in authentieke stijl omgebouwd tot een pand voor onder meer creatieve bedrijven.

Geschiedenis

Delfshaven is rond 1400 ontstaan nadat de stad Delft een haven had aangelegd tussen de Delftse Schie en de Maas. Rotterdamse expansiedrang leidden uiteindelijk tot de annexatie van Delfshaven in 1886. Talloze historische gebouwen en elementen uit honderden jaren geschiedenis zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. De lijst bezienswaardigheden in het huidige Historisch Delfshaven is lang. Van de Pelgrimvaderskerk en het Zakkendragershuisje tot het VOC pakhuis aan de Achterhaven.

400 jaar Pilgrimfathers

Zowel in Amerika, Engeland als in Nederland wordt de herdenking van 400 jaar Pilgrimfathers in 2020 voorbereid. In Nederland gebeurt dat in Leiden, waar de Pilgrimfathers 11 jaar woonden, en in Delfshaven, waaruit zij vertrokken. Deze gebeurtenis biedt veel aanknopingspunten met de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdam - en dan vooral van Delfshaven. Dit is dan ook een kans om de diversiteit en veelkleurigheid van Delfshaven op vele terreinen te laten zien. Het ideaal van een groep wijkbewoners is om van 2020 een mooi herdenkingsjaar te maken, waarbij tevens Historisch Delfshaven duurzaam onder de aandacht komt van bezoekers. De wens is dan ook om voor Historisch Delfshaven een aantrekkelijke programmering te maken in de aanloop naar (2018 en 2019) én in de jaren na 2020. Om dit te realiseren vroegen zij veel culturele organisaties in Delfshaven mee te doen en met voorstellen te komen. Ondertussen is daar ook stedelijke aandacht voor (Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Museum Rotterdam).

Bewoners

De wijk heeft ruim 6.500 inwoners. Naast een grote groep studenten en starters met goede arbeidsvooruitzichten, kent de wijk ook veel kansarme huishoudens. Bewoners van de 'Driehoek', het hart van het Coolhaveneiland, hebben 'the best of both worlds' op loopafstand. Namelijk: een rustig woonbuurtje met aantrekkelijke pleinen en levendige randen met stedelijke lanen en waterfronten.

Voorzieningen

De wijk Delfshaven is het centrum van voorzieningen in het gelijknamige gebied. In Historisch Delfshaven is een ruime keus aan galeries en eethuisjes en is het heerlijk ronddwalen langs het water. Op het Coolhaveneiland zijn culturele voorzieningen van stedelijk belang en heerst volop creatieve bedrijvigheid. Wie op zoek is naar groen, rust en stilte vindt dat in De Schat van Schoonderloo, een bijzonder bewonersparkje.

Wijk: Middelland

Middelland heeft als geen andere wijk twee gezichten: grote, drukke stad en gezellige woonwijk. De wijk is levendig en afwisselend aan de winkelstraten. En rustiek aan de singels en lanen en rustig in de achterliggende woonstraten. Middelland ligt dicht bij het centrum van Rotterdam, tussen de spoorlijn, ’s Gravendijkwal, Heemraadsingel en Rochussenstraat. De drukte van de stad houdt nog even aan op de Middellandstraat en Nieuwe Binnenweg. Daarachter gaat het geleidelijk over in vrediger buurtjes. Die zijn verbonden via lanen en singels met statige architectuur, zoals de Mathenesserlaan en Essenburgsingel.

Historie

Middelland is rond 1900 ontworpen naar een plan van Gerrit de Jongh die de wijk meer allure wilde geven. De prachtige Heemraadssingel is aangelegd als deel van een stedelijk singelplan met statige lanen voor Rotterdamse welgestelden. De dichtere bebouwing voor minder welgestelden langs de Nieuwe Binnenweg en Middellandstraat dateert van vóór 1900.

Bewoners

De wijk telt circa 12.000 inwoners. Dankzij deze bewoners is Middelland grootstedelijk, maar zonder de anonimiteit van de grote stad. Buurtbewoners organiseren regelmatig activiteiten zoals de jaarlijkse feestdag voor kinderen, het Dagje van Plezier in het Branco van Dantzigpark. Ook in en rondom de Graaf Florisstraat en talloze kleinere straten komen bewoners actief op voor het buurtbelang. Zij denken mee over de toekomst van de wijk.

Voorzieningen

De Nieuwe Binnenweg en de 1e en 2e Middellandstraat hebben een decennialange bekendheid als winkel- en uitgaansgebied. Helaas was hier en daar sprake van achteruitgang. Om de Nieuwe Binnenweg iets van zijn charme en grandeur terug te geven is een ambitieus revitaliseringsprogramma uitgevoerd. Creatieve ondernemers, vrolijke winkeltjes en trendy restaurants kleuren nu het straatbeeld.

Wijk: Nieuwe Westen

Het Nieuwe Westen is een bijzondere mix van wonen met grootstedelijke allure én typische volksbuurten. In de wijk liggen de statige Heemraadssingel en de ongedwongen Pupillenstraat. Het Nieuwe Westen is de grootste wijk van het gebied. De Heemraadssingel is er op zijn mooist. De singel begrenst de wijk in het oosten en loopt vanaf de noordelijke Beukelsdijk tot aan de Rochussenstraat. Die voert langs de Coolhaven, waarna de straat als Aelbrechtskade, noordwaarts langs de Delfshavense Schie de westgrens vormt van het Nieuwe Westen.

Historie

Het Nieuwe Westen is gebouwd rond 1900 naar een stedenbouwkundig plan van Gerrit de Jongh. Het ontwerp is vooral een stratenplan. Met brede lanen en singels voor de Rotterdamse notabelen en minder statige, maar evengoed aantrekkelijke woonlocaties voor de iets minder welgestelden. Het grootste deel van de daar tussenliggende smalle straten is gebouwd voor de arbeiders.

Bewoners

In de wijk liggen buurten die behoorlijk van elkaar verschillen, maar één ding gemeen hebben: het zijn kraamkamers van bewonersinitiatieven. De bekendste is de Opzoomerstraat, de uitvinders van het Opzoomeren. Bij de RFC-weg is De Pluktuin ingericht, de eerste fruitboomgaard in Rotterdam. En zo bruisen de buurten met veel meer groene ideeën voor stenige plekken in de wijk.

Voorzieningen

Voor de circa 19.000 inwoners heeft het Nieuwe westen goede voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De Vierambachtsstraat en de Nieuwe Binnenweg zijn de belangrijkste winkelstraten. Aan het Tidemanplein ligt het drukbezochte Post West: een wijkcentrum waar voor jong en oud van alles te doen is. Het Heemraadsplein is, vooral in de zomer, het centrale podium voor feesten, zoals het Kaapverdiaanse Sao Joao.

Wijk: Oud-Mathenesse - Witte Dorp

Oud Mathenesse is Rotterdams meest westelijke wijk. Deze grenst aan Schiedam en wordt doorsneden door de rustige winkelstraat Franselaan. In de driehoekige kom tussen de Schiedamseweg en Tjalklaan ligt het wereldwijd bekende Witte Dorp. Het Witte Dorp is in 1922 gebouwd als tijdelijk arbeidersdorp. Architect Oud ontwierp de witte huisjes met rode, blauwe en gele accenten. Het oorspronkelijke Witte Dorp is inmiddels verdwenen. Tijdens de nieuwbouw in de jaren tachtig bleef het stratenplan intact en ook de nieuwe woningen zijn wit. Het Witte Dorp is nog steeds een buurtje met een grote saamhorigheid. Dit gaat grotendeels op voor heel Oud Mathenesse.

Historie

Oud Mathenesse is gebouwd in de jaren 30 van de 20e eeuw in de weilanden tussen Rotterdam en Schiedam. De wijk, gelegen beneden aan de dijk van de Schiedamseweg, werd vroeger wel De Put genoemd. Maatschappelijk gezien stonden de bewoners net iets hoger in aanzien dan ongeschoolde arbeiders. Er woonden veel onderwijzers, ambachtslieden en werknemers van de scheepswerven in Schiedam.

Bewoners

Het Witte Dorp is een klein wijkje met zo’n 550 bewoners. Oud Mathenesse heeft circa 7.000 inwoners. Het hart van de wijk is de Franselaan die de wijk scheidt in twee buurten: de Schepenbuurt en de Landenbuurt. De wijk is door de goedkope woningen, voornamelijk portiekflats, populair onder starters. Over het algemeen is in Oud Mathenesse en het Witte Dorp het leven zoals het enkele decennia terug was: stedelijk maar aangenaam rustig.

Voorzieningen

De aanwezige voorzieningen zijn goed. De Franselaan is een doorgaande straat met winkels en het Vreelustcomplex vormt een sportieve en groene verbindingsstrook met het naburige Spangen. Even verderop ligt kinderboerderij De Bokkesprong. Vanuit buurthuis De Put zetten bewoners zich onvermoeibaar in voor de wijk: jaarlijks is er op en rond het Pinasplein een drukbezochte lentemarkt en trekken de kinderen met Halloween in optocht door de wijk.

Wijk: Schiemond

Het aan de Nieuwe Maas gelegen Schiemond bestaat uit twee heel verschillende buurten: het ‘oude’ Schiemond en het nieuwe Lloydkwartier. Zij hebben één ding gemeen: hier geniet je een weids uitzicht over de rivier. Het oude Schiemond is een ruim opgezette flatwijk aan de Bartel Wiltonkade, een brede boulevard langs het water. Vlakbij ligt het Lloydkwartier. Dit voormalig havengebied is een eigenzinnige buurt waar wonen, leren, werken en ontspannen samengaan. Het Scheepvaart- en Transport College is er gehuisvest in een markant gebouw met uitzicht over de kades vanwaar vroeger de schepen van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië vertrokken.

Historie

Schiemond is begin jaren tachtig gebouwd op vrijgekomen haventerrein. Het Lloydkwartier was tot de eeuwwisseling grotendeels verlaten kade- en overslaggebied. Inmiddels is het een mix van moderne hoogbouw en monumentaal gerestaureerde havengebouwen. In het oude Schiemond verwijzen alleen de ligging aan het water en de straatnamen nog naar de maritieme geschiedenis van dit typische stukje Rotterdam.

Bewoners

Zo’n driekwart van de bijna 5.000 inwoners woont in het kinderrijke oude Schiemond. De achterstandspositie van een groep bewoners, vaak eenoudergezinnen, maakt de buurt kwetsbaar. Toch heeft Schiemond iets heel eigens. Bewoners zijn trots op hun wijk. Jong en oud kennen elkaar van het buurtcentrum, speeltuin Wiffel Waffel en de gemeenschappelijke tuin die dwars door de wijk speelweides en groentebedden aan elkaar verbindt.

Voorzieningen

Het Lloydkwartier is wonen te midden van creatieve bedrijven, restaurants en cafés. Uitgaan kan dus om de hoek. Ook om de hoek: basisschool, supermarkt, medische voorzieningen en de sportvelden van het Lloyd Multiplein. De voorzieningen in het oude Schiemond zijn minder talrijk maar voldoende. De grootste kwaliteit van de beide buurten in Schiemond is de ruimte van wonen aan het water.

Wijk: Spangen

Spangen is een moderne stadswijk met een grote aantrekkingskracht op nieuwe bewoners. Na een roerig verleden is de wijk enorm in opmars dankzij een aantal succesvolle sociale en fysieke ontwikkelingen in de afgelopen jaren. De drugsscene die de wijk domineerde, behoort definitief tot het verleden. Er is sinds 1990 veel gesloopt, gerenoveerd en herbouwd. In het oog springen de eerste -succesvolle- voorbeelden van het fenomeen kluswoningen: Het Wallisblok en De Blauwe Vos. Bijzonder is ook het eerste waterplein van Nederland aan het fraai gerestaureerde Bellamyplein.

Historie

Spangen ontleent zijn naam aan het kasteel dat hier in de Middeleeuwen stond. Als herinnering heeft de gevel van het stadion van voetbalclub Sparta de vorm van een kasteel. Begin 20e eeuw besloot Rotterdam tot sociale woningbouw in het gebied. Gerenommeerde architecten leverden een bijdrage aan het ontwerp voor de wijk. Het inmiddels gerestaureerde Justus van Effenblok is nog steeds wereldberoemd.

Bewoners

In Spangen woont een mix van bewoners met een gevarieerde culturele en sociale achtergrond. Meer dan 10.000 in aantal. De talrijke woon- en renovatieprojecten trekken veel nieuwe bewoners aan, veelal jonge gezinnen. Dat maakt Spangen een wijk met veel kinderen. Aanleiding voor het kindvriendelijk inrichten van de buurt met bijvoorbeeld de Kindring Spangen: een veilige route langs leuke plekken.

Voorzieningen

De kinderen kunnen in hun eigen wijk naar school, er zijn maar liefst vier basisscholen. Op zorggebied is volop aanbod. Van huis- en tandartspraktijk tot apotheek en consultatiebureau. Spangen heeft met sportcomplex Vreelust geen gebrek aan sportfaciliteiten. En de wijk is groener dan je zou denken: Spaanse Bocht, Spangense Kade en Mathenesserdijk vormen samen een groene ring van bomen, struiken en gras.

Wijk: Tussendijken

Tussendijken -vaak in één adem genoemd met Bospolder- vormt het gevoelsmatige hart van Rotterdam Delfshaven. De bekende winkelstraat Schiedamseweg ligt aan de zuidkant, in het noorden verbindt de Mathenesserweg de wijk met Schiedam. De oostgrens van Tussendijken is een verhaal apart. Hier ligt de Mathenesserdijk, met woonblokken die uitkijken op de Delfshavense Schie. Bewoners van 'de dijk' zoals Tussendijkers zeggen, zien elke dag de binnenvaartschepen langs hun woning varen. Heen en weer tussen de Nieuwe Maas en Overschie of Delft.

Historie

De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten in Tussendijken. Het hart van de wijk is op 31 maart 1943 bij vergissing gebombardeerd door de geallieerden. Jaarlijks vindt hier een herdenking plaats op 4 mei. Door het bombardement ontstond een lege plek in de wijk, die na de Tweede Wereldoorlog als Park 1943 en Visserijplein werd ingericht. Een monument in het Park 1943 herinnert aan de ramp.

Bewoners

Tussendijken heeft circa 7.000 inwoners. Van de ruim 3.000 woningen is zo’n 65% sociale woningbouw. Jong en oud (sterk vertegenwoordigd in Tussendijken) schetsen het beeld van een wijk met een ongedwongen, vriendelijke sfeer waar het multiculturele karakter niet ter discussie staat. Ook eigenzinnige ondernemers hebben op de kop van de Mathenesserdijk, in het markante pand De Fabriek, hun plek in de wijk gevonden.

Voorzieningen

Op het Visserijplein staat wekelijks de markt die uit heel Delfshaven mensen trekt. Pier 80, een drukbezocht multifunctioneel wijkcentrum en de plek waar bewoners terecht kunnen voor allerlei vragen is ook op het Visserijplein te vinden. In de buurt van de Mathenesserweg is het eigentijds winkelen, met bijzondere winkels en galeries die zich hebben gevestigd tussen de Surinaamse buurtsuper en de Turkse groenteboer.

De gebiedscommissie en de wijkcomités

Via de gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités kunnen alle Rotterdammers invloed uitoefenen op het wel en wee van hun wijken. Actieve buurtbewoners, ondernemers of maatschappelijke organisaties; iedereen kan zich verkiesbaar stellen als gebiedscommissielid. Leden van een wijkcomité worden geloot.

Gebiedscommissie

In twaalf gebieden van Rotterdam hebben bewoners gekozen voor een gebiedscommissie. De gebiedscommissies vertegenwoordigen de inwoners van de gebieden. De leden zijn de ogen en oren van een gebied voor het stadsbestuur. Op alle onderwerpen die voor een gebied van belang zijn, kan de gebiedscommissie het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren. Een commissie bestaat uit negen tot vijftien leden, afhankelijk van de grootte van het gebied. De leden hoeven niet aangesloten te zijn bij een politieke partij.

Adviezen

1 van de bevoegdheden van de gebiedscommissie is gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam. De adviezen die uitgebracht zijn kunt hier inzien.

Besluitenlijsten

De gebiedscommissie vergadert in de regel eenmaal per maand in het openbaar, tijdens deze vergadering wordt ook een besluitenlijst opgemaakt. Deze kunt u hier inzien.

Wijkcomités

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat bewoners meer invloed krijgen op wat er gebeurt in de wijk. Daarom wordt in de wijken Middelland en Oud Mathennesse geëxperimenteerd met gelote wijkcomités. Wijkcomités bestaan uit vijf leden. De leden hoeven niet aangesloten te zijn bij een politieke partij. De wijkcomités hebben dezelfde taken en verantwoordelijkheden als de gebiedscommissies.

Vergaderingen

De gebiedscommissie en wijkcomités komen maandelijks bijeen in een openbare vergadering, iedereen mag deze vergaderingen bijwonen en aanmelden is niet nodig. Bewoners, ondernemers en organisaties uit het gebied of de wijk kunnen hun vragen, problemen en ideeën over de wijk met de gebiedscommissie delen. Hiervoor kunt u zich aanmelden via het algemene e-mailadres van de ambtelijke ondersteuning: GebiedDelfshaven@rotterdam.nl De agenda’s van alle gebieden en wijken vindt u hier.